Vanhan Ajan Metsäperinnepäivät/
Kone Savotta 7.-8.3.2020

Vanhalla Savotalla käynnistetään 18. Vanhan Ajan Metsäperinnepäivät, Kämppäkaupan ympäristössä ja savotta-alueella.


Tapahtumassa on laaja kattaus metsähistoriaa hevosaikakaudesta aina kuormaa kantaviin vanhoihin metsätyökoneisiin. Savotta ympäristössä voi kokea kaikin aistein savotta tunnelman ja lähteä aikamatkalle näkemään entisaikojen työskentelyä työnäytöksissä. Elämänluukkuun on valmistettu maittavia ruokia nälkäisille ja Kämppä Kaupan myymälässä myydään muun muassa perinnevaatteita. Kämpän ja savotta alueen parin kilometrin matkan voi kulkea linjuri tai traktorikuljetuksella.


* Vanhoja metsäkoneita, Valmetit, Lokomot ja Kockumit, kuormausnäytöksiä eri aikakausien koneilla.

* Traktoreita, kuorma-autoja, moottorisahoja yms.

* Metsäperinnettä, erilaisia työnäytöksiä muun muassa massan kuorintaa eri aikakausilta, kirveiden sekä pokasahojen historiaa.

* Erkki Sippu polttaa tervaa retortissa, hiiltä ja tervaa myytävänä.

* Luokinpainantaa, lauantaina paikalla länkimestari.

* Sepät takovat ja myyvät tuotteitaan.

* Pirkka-Hämeen Jätkäperinteen Olli Lehto tuo näytille esineistöä ja kertoilee muun muassa uppotukkien nostosta.

* Sunnuntaina Seppo Unnaslahti kertoo Luopioisten metsätaloudesta.

* Valmet Marttoja kera Valmet 20:sten.

* Enso Kusetti ja muut pelimannit viihdytyskiertueella.

* Kämppä tunnelmaa ja vanhaa savotta esineistöä.

* Kämpällä käsityö näytöksiä kuten kehräystä. Pihalla Pekka Rahkonen näyttää moottorisahaveistoa, osta oma pikku pöllö.

* Sunnuntai huipentuu noin klo 14.30 ”häntien ajoon”, eli suureen koneparaatiin savotalta kämpälle. Yleisö voi seurata paraatin saapumista Kämppä Kaupan piha-alueella.

Liput 10€, lapset (7-12v) 3€

Tapahtuma-alueella käy VAIN KÄTEINEN!

Ohjelman muutokset mahdollisia.

Osoite: Pimiäntie 1, 36910 Rautajärvi (Pälkäne)

Puhelimitse lisätietoa Hartsuherra Jouko Vilkmanilta 040-5068536


Tervetuloa ainutlaatuiseen vanhan ajan savotta tunnelmaan!

7.-8.3.2020 Vanhan Savotan metsäalue herää eloon klo 10 alkaen Vanhan Savotan Vanhan Ajan Kone Savotan/Metsäperinnepäivien merkeissä, jo 18. kerran. Tapahtuman järjestää Hartsuherra Jouko Vilkman perheineen, Pälkäneen Rautajärvellä sijaitsevassa Vanhassa Savotassa. Odotettavissa on jälleen leppoisat perinnepäivät, jossa vanhat työtavat ja koneet kertovat työskentelystä ennen vanhaan.

Kämppäkaupan piha-alueella ihasteltavana ja tutkittavana on vanhoja ajopelejä. Esillä on monenlaisia metsä- ja maatalousesineitä, joiden käyttötarkoitusta voi pohtia ja kysellä. Pihalta voi ostaa kotiin oman veistetyn pikku pöllön, jonka syntyä moottorisahalla voi seurata ”pöllömies” Pekka Rahkosen käsistä. Muutaman kerran päivässä käynnistellään pärehöylä ja taivutellaan luokkeja paininpuussa.

Kämppäkauppa myy kotimaisia perinnevaatteita niin arkeen kuin juhlaan. Takahuoneessa rukki pyörii ja käsityöläiset esittelevät sekä myyvät töitään. Kämpällä on mahdollista lämmitellä, nauttia kahvion tarjottavista tai kuunnella Enso Kusetin musisointia. Matka metsään savotta-alueelle menee sujuvasti 80-luvun linja-autossa tai traktorin peräkärryssä maisemia katsellen.

Viikonlopun aikana entisaikojen metsähistoria herää eloon vanhojen metsäkoneiden ja jätkien ahkeroidessa työnäytöksissä. Tapahtuman pääpaino on koneissa, mutta esillä on myös hevosaikakauden työvälineitä ja kulkuneuvoja. Savottajätkät ovat teroittaneet kirveet ja pokasahat teräväksi ja esittelevät millaisilla työvälineillä puut kaadettiin ja kuorittiin ennen moottorisahoja. Nähtävillä on myös massojen kuorintaan käytettyjä koneita. Hevosaikakauden jälkeen maataloustraktorit saapuivat savotoille ja alueelta löytyykin monia vanhoja traktoreita, kuten Valmetteja, Fordsoneita ja Massikoita. Näiden koneiden perästä löytyy erilaisia vinssejä ja metsäkärryjä. Tapio Körhämö tuo näytille vanhoja moottorisahojaan ja lauantaina on paikalla myös moottorisahakeräilijä Matti Kivistö.

Nähtävillä on monia 60-80-luvun kuormatraktoreita, niin kotimaista kuin ulkomailla valmistettua puunkorjuukalustoa. Muun muassa vanha Valmet, Lokomo ja Kockums metsäkoneet kuormaavat ja ajavat pöllejä ajouralla. Metsäkoneitten vierestä voi löytää Suur-Jämsän Moottoriklupin osaston, jossa vinssataan puuta sekä kuoritaan massaa moottorisahan pyörittämällä kuorimalaitteella.

2016 syntynyt kaveriporukka Valmet Martat on ollut viime vuosina monessa paikassa esillä ja heidät tapahtumavuosi alkaa myös savotalta. Valmet Martat saapuvat paikalle ihmettelemään isompia traktoreita punaisilla Valmet 20:sillä ja varmasti ehtivät myös tervehtiä seuraajiaan.

Käsillä tekeminen oli ennen vanhaan arvostettua työtä ja materiaalit käytettiin mahdollisimman tarkkaan. Savotalle onkin siis saapunut seppiä takomaan ja myymään valmiita töitään. Tervamestari Erkki Sippu polttaa tervaa retortissa sekä kertoo tervan valmistuksesta ja antaa vinkkejä sen käyttöön. Tätä ”Suomen mustaa kultaa” on mahdollista myös ostaa kotiin vietäväksi, lisäksi saatavilla on myös hiiltä. Pirkka-Hämeen Jätkäperinteen Olli Lehto esittelee uppotukkien nostoa. Länkimestari Vilho Vartiomäki saapuu lauantaina esittelemään hevosten länkiä, niiden sovittamista ja valmistusta. Kotiseutuneuvos Seppo Unnaslahti kertoilee sunnuntaina Luopioisten metsätaloudesta ja sen sahahistoriasta. Esitelmät Savotalla klo 12.00 ja Kämppäkaupalla klo 14.00.

Sunnuntaina koneiden urakka savotalla päättyy noin kello 14.30 ”häntien ajoon”, jolloin savotan koneet tulevat kulkueessa Kämppäkaupan piha-alueelle. Yleisön on mahdollista seurata kulkuetta Kämppäkaupan pihamaalla.

Vanha Savotta toivottaa kaikki tervetulleeksi kiireettömään ja elämykselliseen metsäpäivään vanhassa metsä- ja kämppätunnelmassa. Tulilla istuessa voi hetkeksi siirtyä menneeseen, nauttia tarinoista ja kiireettömyydestä. Elämänluukusta myydään hernesoppaa ja metsäpäivään tietenkin kuuluvat tulilla keitetyt nokipannukahvit.

Tapahtuman osoite on Pimiäntie 1, 36910 Rautajärvi. Pälkäne - Pohja tieltä 322 opastus parkkipaikalle ja paikalla liikenteenohjaajia. Ohjelman muutokset ovat mahdollisia. Liput 10€, (7-12v) 3€. Huomioithan että alueella maksuvälineenä käy ainoastaan käteinen.

Valmisteluja voi seurata Instagramissa @perinnelikat tai @inkakekki

Tunnelmia edellisestä Kone Savotasta: