Vanhan Savotan Vanhan Ajan
Puintipäivä 23.9.2017

Tervetuloa vanhan ajan maalaistunnelmaan!

* vanhan ajan puintia sään salliessa

* hevostyönäytöksiä menneiltä ajoilta, eläimiä

* perinne- ja savottatyönäytöksiä pellolla ja pirtissä

* lotta perinnettä, kahvinvastiketta

* kämppätunnelmaa ja vanhaa savottaesineistöä

* perinteisiä käsityönäytöksiä ja myyntiä
* tallinparvi ja maitolaituri soi, Enso Kusetti ja muut pelimannit
* Valmet Martat
* vanhoja traktoreita, metsäkoneita, jätkien ajopelejä, moottorisahoja ym. työvälineitä
* perinneasujen ja -jalkineiden myyntiä
* kämppäemänniltä evästä
* ja paljon, paljon muuta...

Ohjelmat jatkuvat pitkin päivää, ohjelman muutokset mahdollisia, näytöksissä
säävarauksia. Tarkempaa ohjelmaa päivitellään lähempänä tapahtumaa.

Liput 5€ aikuiset,lapset 2€ (7-12v)

Lisätietoja Hartsuherra Jouko Vilkman 040 5068536

Vanhan Savotan Vanhan Ajan Puintipäivä la 23.9.2017 klo 10 alk.

Vanhan Savotan Kämppä Kaupan pihapiirissä
(Pimiäntie 1, 36910 Rautajärvi, Pälkäne)

Syksy on jälleen saapunut Vanhalle Savotalle ja on aika aloittaa pelloilla syystyöt. Kauramaan reunalla nähtävissä puintikalustoa traktori vetoisesta puimakoneesta Massey Harrikseen. Pellolla nähtävissä kun miehet niittävät kauraa viikatteella. Monelle lapsuus muistoja tuo puimakoneen ujellus kun vanhan ajan ESA puimakone ahmii kauraa sisuksiinsa. Lopuksi oljet paalataan käsinpaalaimella suuriksi paaleiksi.

Myös metsähistoriaa tarjotaan monessa muodossa ja eri aikakausilta. Massan kuorintaa on petkele ajasta koneelliseen kuorintaan. Päreitä höylätään pitkin päivää ja pärekattoa tehdään. Puu taipuu luokiksi. Museon tiloissa on nähtävillä laajasti käsityö-, uitto- ja tieurakalustoa, sekä muun muassa vanhoja moottorisahoja

Valmet Marttojen osastolla touhuilevat ”Martat” Valmet 20:sten vm. 55-57 kanssa sekä rientävät kokeilemaan muitakin hommia.

Yleisöä viihdyttää Vanhan Savotan yhtye Enso Kusetti, joka takaa syksyisen latotanssi tunnelman. Vanhan ajan tunnelmaa voi myös kokea vanhan Fordin kyydissä savotta matkoilla.

Piha-alueella tulee olemaan vaihtuvaa kalustoa, muun muassa vanhoja henkilö- ja kuorma-autoja. Pellolta löytyy tietenkin erilaisia maatalous traktoreita, maamoottoreita sekä metsäkoneita. Talli pihalla on nähtävissä hevosia, kaneja sekä Nestori kukko kanojensa kanssa.

Kämpällä Lottamuseon Lottaperinneyhdistys ry:n Lotat maistattaa kahvinvastiketta ja kertoo Lotta historiasta. Lisäksi voi maistaa pettuleipää ja tutustua Lilja Järvisen opastuksella petun ja pettuleivän valmistukseen sekä hankkia Puolet Petäjäistä kirjan. Kehruunäytöksessä voi vaikka kokeilla kehräystä ja tutustua kasvivärjäykseen. Ennen vanhaan syksy toi pikku hiljaa mukanaan myös puhdetyöt. Puintipäivässä pääsee seuraamaan kuinka tuohta on käytetty erilaisiin käyttö- ja koriste esineisiin.

Kämppäemänniltä ostettavissa evästä, nokipannukahvia, soppaa ym. Myymälästä voi hankkia ajan henkeen sopivat perinnevaatteet ja – jalkineet tai laittaa suut makiaksi vanhan ajan karamelleillä.

Lisätietoa http://www.vanhasavotta.yrittaa.fi tai Jouko Vilkman 040 5068536 Ohjelman muutokset mahdollisia, näytöksissä säävarauksia. Vanhan Savotan tapahtumat ovat tänä vuonna osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Kuvia viime vuodelta tuolla https://goo.gl/photos/kHYBuzBaumHUB2gA9

Mikäli omistat vanhoja traktoreita, autoja, maamoottoreita, laitteita yms. ja haluat tuoda esille tapahtumiin ota yhteyttä Hartsuherra Jouko Vilkmanniin 040 5068536 tai lähetä sähköpostia savotalle yhteystietojesi kera osoitteeseen perinnelikat@gmail.com Toki paikalle voi tulla ihan ilmottautumattakin koneen kanssa.